Black Crow White Pigeon
Black Crow White Pigeon
Extraordinära kaffehistorier
Black Crow White Pigeon berättar extraordinära kaffehistorier. Huvudpersonerna i, och författarna till, denna berättelse - Black Crow och White Pigeon - representerar smakpaletten för specialkaffe: från mörka, djupa, jordiga toner till ljusa, subtila aromer. Varje smak passar in på denna skala, från fullständigt mörkt till den typ av vitt som får en att tappa andan. Följ med dessa karaktärer på en oförglömlig smakresa.
Skapa din egen extraordinära kaffehistoria
Varje kaffe berättar en unik historia, så de är förpackade i en påse som påminner om ett bokkapitel: noggrant numrerade går dessa kapitel från 1 till 24. För att skapa din egna extraordinära kaffehistoria kan du börja med vilket kapitel som helst.
Specialkaffe är kaffe som har utvärderats av certifierade kaffeprovare (även kallade Q-graders) enligt en särskild skala som har utvecklats av Specialty Coffee Association (SCA), och som därefter har fått 80 eller fler poäng av 100 möjliga. Under denna process bedöms olika egenskaper som doft, smak, eftersmak, surhet, fyllighet, balans mellan smakerna, sötaktighet, hur "ren" smaken är... Det är värt att notera att specialkaffe endast utgör 10 % av allt kaffe som produceras i världen - vilket innebär att detta verkligen är de finaste sorterna i världen.
Det är viktigt att förstå att smaknoterna i kaffespecialiteter inte är konstgjorda aromer. Det handlar istället om naturligt förekommande, subtila nyanser. Så i stället för att tydligt identifiera smaken av t.ex. blåbär eller mjölkchoklad kan du känna något som liknar blåbär eller mjölkchoklad när du dricker specialkaffe. Du kan se sådana beskrivningar som noter som anges på fina viner eller teer.
Smakpaletten för specialkaffe är mycket varierad: från mörka, djupa, jordiga toner till ljusa, subtila aromer. Vi har grupperat våra kaffesorter baserat på deras dominerande smaker: den vita förpackningen representerar en fruktigare profil med ett större antal blommiga eller bäriga toner, medan de svarta påsarna innehåller jordigare kaffesorter som tenderar att vara mer chokladiga.
Om du är sugen på att experimentera kan du börja med vilken som helst av dessa kaffesorter! De som letar efter något särskilt överraskande bör fundera på att ge afrikanskt kaffe ett försök: det är extremt levande och kan till och med få dig att ifrågasätta om det verkligen är kaffe du dricker. Om du vill börja med något som är lite säkrare föreslår vi dock att du provar Brazil Santa Luzia, en riktig Brasiliansk klassiker.
För att kunna välja rätt specialkaffe för dig bör du ta hänsyn till informationen i produktbeskrivningen eller på förpackningen för den kaffesort du är intresserad av:
1. Region där kaffet odlas. Det är visserligen sant att varje kaffespecialitet representerar ett eget unikt universum, men det finns vissa toner som man oftare hittar i kaffe från vissa regioner eller kontinenter. Afrikanska kaffesorter tenderar att vara särskilt exotiska: de har toner av bär, frukt, blommor, till och med te eller vin. De Asiatiska sorterna har fler bittra och särskilt "tunga" toner: du kan känna igen smaker av kryddor, choklad, tobak, rött vin eller trä. Sydamerikanska kaffesorter är välbalanserade och naturligt söta: de har ofta toner av choklad, nötter och frukt. Dessa sorter är i allmänhet inte lika sura som de afrikanska, och de är mer subtila än de asiatiska kaffesorterna. Det Centralamerikanska kaffet är dessutom särskilt ljust och levande: toner av tropiska frukter och nötter förekommer ofta.
2. Altitud. Alla kaffespecialiteter odlas på höga höjder. Ju högre upp, desto långsammare mognar körsbären och desto mer komplex blir smaken. Kaffe som odlas på höglandet brukar därför kännetecknas av en rik smakpalett och härliga inslag av sötaktighet.
3. Bearbetningsmetod. Kaffe som bearbetas med hjälp av den naturliga metoden har vanligtvis en fylligare kropp och en sötare, saftigare smak. Den tvättade metoden ger bönorna en särskilt ren smakprofil: kaffet har en lättare och mer delikat karaktär och en högre grad av fruktighet. Honungsprocessen ger kaffet en medelstor fyllighet, sötare toner och en te-liknande eftersmak, medan den anaeroba metoden ger särskilt fruktiga och exotiska smaker.
4. SCA-poäng. Ju högre SCA-poäng, desto mer positivt har kaffet bedömts av experter - och därmed även desto mer spännande och överraskande är dess smakprofil.
5. Rostningsgrad och rekommenderad bryggmetod. Ljusa rostningar lämpar sig bäst för filterkaffe och för bryggning i en kopp, medan de mellan- och mörkare rostningarna i vårt specialsortiment fungerar utmärkt oavsett hur du brygger dem. Du hittar de rekommenderade bryggmetoderna i varje kaffebeskrivning.
6. Smaknoter. Att vara uppmärksam på smaknoterna är också en bra idé.