FEBRUARIS TOPP

Hur avkalkar man en kaffemaskin?

Kalkin poistaminen kahvikoneestasi
#avkalkning #hur göra #tips #underhåll

Låt oss prata om avkalkning! En kaffemaskin, precis som alla andra apparater, kommer att göra sitt bästa jobb (i detta fall, förbereda läckert kaffe) endast om du tar väl hand om den. Vi vill lära dig hur du tar hand om din kaffemaskin, så att du aldrig kommer att möta dagen när din kaffemaskin går sönder från kalk och slutar förbereda dina favoritdrycker.

Frågor som vi alltid får från dig om avkalkning:

 • Hur ofta ska det göras?
 • Vilka produkter ska man använda?
 • Hur gör man det på rätt sätt?

Kahvikoneet. Kahvikaveri

Oroa dig inte – det är mycket lättare än det låter!

När ska du avkalka?

Kaffemaskiner som har en automatisk anmälningsfunktion kommer, att meddela dig, när du ska avkalka.

Maskiner som inte har den här funktionen, bör avkalkas efter varje 200-300 koppar kaffe.

Tips: om du inte är säker på att din kaffemaskin kommer, att informera dig om nödvändig avkalkning, öppna manualen eller helt enkelt fråga oss – kaffekompisar vet dessa saker, och vi är redo att hjälpa!

Vilka avkalkningsprodukter ska du använda?

Olika tillverkare har olika rengöringsprodukter. Det rekommenderas att hålla sig till varumärket, eftersom olika tillverkare har vård- och rengöringsprodukter, som skapats specifikt för deras varumärke. Kemisk koncentration varierar vanligtvis från märke till märke, därför är det bäst att hålla sig till maskinens varumärke.

Hitta rätta produkter för din maskin här.

Tips: använd inte produkter som inte är för kaffemaskiner! Kaffemaskinenernas vattenrör är inte anpassade för andra rengöringsmedel, som kan sakna koncentrationen för att rengöra maskinen ordentligt, eller till och med kan skada maskinen och till slut förstöra smaken på dina kaffedrycker. Låt oss vara ärliga – kaffe med vinäger smak låter inte särskilt gott, eller hur?

Hur avkalkar du din kaffemaskin?

Om det finns ett meddelande på din kaffemaskin, som ber om avkalkning eller om du redan har förberett 200-300 koppar kaffe, följ dessa steg:

 1. Stäng av kaffemaskinen.
 2. Ta ut vattentanken, skölj den och fyll den med vatten.
 3. Lägg till en avkalkningstablett eller häll avkalkningsvätskan i vattnet. Du hittar den rätta mängden på förpackningen eller i handboken för din kaffemaskin.
 4. Vänta tills avkalkningstabletter eller pulver löses helt upp.
 5. Ytterligare steg beror på din kaffemaskin. Om maskinen har ett automatiskt avkalkningsprogram – starta bara programmet och vänta tills jobbet är klart. Om det inte finns något sådant program, följ ytterligare steg.
 6. Förbered en kopp kaffe, naturligtvis, utan kaffe.
 7. Låt avkalkaren göra jobbet. Vänta cirka 15 minuter.
 8. Förbered en ny kopp. Vänta cirka 10 minuter.
 9. Och ännu en kopp till… den här gången ska du vänta 5 minuter.
 10. Fortsätt tills vattentanken är tom. Stäng av maskinen. Ta ut vattentanken, skölj den och fyll den med rent vatten. Förbered några koppar kaffe och spill det ut för sköljning.

Slutligen, förbered dig en stor, läcker kopp kaffe, för jobbet är gjort!

Kahvi. Kahvikaveri

Din maskin är klar, att använda och göra läckert kaffe igen. Den här proceduren hjälper till, att rensa systemet från kalk, samt upprätthåller maskinens pålitlighet och perfekta kaffesmak. När var det sista gången du avkalkade din kaffemaskin? Om det har varit ett tag ska du göra det så snart som möjligt. Glöm inte att ta hand om din kaffemaskin, och den kommer inte att glömma servera gott kaffe i flere år.

SNABBMENY