D.
T.
Min.
Sec.
Jäsningen med äkta persikor gjorde detta kaffe funkigt, fruktigt och bara lite vilt. Du kommer att älska upplevelsen!
Om du är en kaffedrickare som ofta har svårt att riktigt känna av de smaknoter som anges på förpackningen (vad är egentligen eftersmak?…), lita på oss: det här kaffet kommer garanterat att vara ett undantag. Tack vare den innovativa bearbetningsmetoden doftar det precis som läcker persikonektar, med en exotisk antydan av mango och lite söt karamell. En äkta bit av persikoparadiset i ditt morgonkaffe! Att smutta på en dryck som denna kan verkligen få dig att stanna upp ett ögonblick och undra: ”Är det verkligen kaffe jag dricker?…”
Direkt från Colombia – med kärlek och innovation
Detta limited edition-kaffe har nått oss hela vägen från den colombianska regionen Huila, där kaffeplantagen ”Monteblanco” ligger. Rodrigo Sanchez – ägaren till den familjeägda kaffeodlingen – har i flera år experimenterat med innovativa bearbetningsmetoder för att hitta den där svårfångade smaken som verkligen får dig att säga ”wow!”. Han har också lyckats med det: Rodrigos ansträngningar har belönats med ett antal prestigefyllda utmärkelser.
Hur kommer denna ljuvliga brygd till?
Kort sagt: föreställ dig en vild fest där kaffe och persikor möts för att dansa hela natten lång.
Men för dem som är intresserad av hela historien…
1. Exakt rätt bönor. För det här kaffet valde Rodrigo arabicasorterna Bourbon och Caturra – de har massor av ljus, naturlig sötma och lämpar sig perfekt för jäsning.
2. Jäsningen börjar. Kaffebönorna hälls först i huvudreservoaren, där de får jäsa på egen hand ett tag – det är som en uppvärmning inför den vilda festen som väntar!
3. Framtagning av den fruktiga samjäsningslösningen. Unika mikroorganismer (lactobacillus och saccharomyces cerevisiae) fiskas upp från huvudreservoaren och överförs till en separat behållare där de blandas med äkta persikor och ljuvligt söt tropisk fruktnektar. Denna fruktiga blandning jäses sedan i ytterligare 8 dagar, tills de ideala Brix- och pH-värdena har uppnåtts.
4. Nu är det dags för persikofesten! Den fruktiga blandningen återförenas sedan med kaffebönorna. Det är verkligen en lång fest: de två fortsätter att blandas i ytterligare 150 timmar – vilket blir nästan en vecka!
5. Håller ett vakande öga. Processen övervakas noggrant hela tiden: sockerkoncentrationen (mätt i grader Brix) får inte sjunka under ett värde på 6, medan pH-värdet hela tiden måste hållas över 4. På så sätt utvecklas en rik, men långt ifrån överväldigande, smak av persika. Varför är det här steget så viktigt? För att det resulterar i en brygd som är distinkt fruktig, men som ändå låter kaffets unika karaktär lysa klart igenom.
6. Torkning och förberedelse för rostning. När rätt smakbalans har uppnåtts lämnas bönorna för att torka. Med en idealisk fukthalt på 10–11% går de sedan vidare till rosterierna.
7. Inta scenen – eller snarare din kaffekopp. Efter att ha övervunnit de många utmaningarna på den långa jäsningsresan är ditt kaffe nu äntligen där det ska vara – i din kaffekopp, så klart. Låt smakfesten börja!
*****
Land | Colombia
Region | Huila
Gård | ”Monteblanco” egendom som förvaltas av Rodrigo Sanchez
Höjd | 1730 m
Arabicasorter | Bourbon, Caturra
Process | Tvättad, samjäsning med persika
Rostningsprofil | Medium
Smakpalett | Persika, mango, karamell
Rekommenderade bryggmetoder: alla bryggmetoder, inklusive espresso.
Ingredienser: rostade kaffebönor.
Förvaringsförhållanden: förvaras förseglat på en mörk, torr och sval plats.
Detta kaffe är helt fritt från artificiella smakämnen. Den unika smaken är en helt naturlig följd av att de gröna kaffebönorna bearbetas med hjälp av en speciallösning som innehåller persikor, tropiska frukter, nektar och speciella mikroorganismer som kaffeodlarna har tagit fram (du hittar mer information i beskrivningen av detta extraordinära kaffe i e-butiken).
I dag är kaffeodlarna ständigt på jakt efter nya, unika bearbetningsmetoder som kan framhäva vissa smaker eller till och med skapa dem från grunden. En av de senaste trenderna är fermentering, som innebär att man bearbetar gröna kaffebönor med hjälp av olika mikroorganismer. Ledande inom fermentering av kaffe är Rodrigo Sanchez, en framstående kaffeodlare vars arbete har fått mycket uppmärksamhet bland kaffekonnässörer. Även om den här bearbetningsmetoden fortfarande anses vara experimentell har den blivit allt populärare runt om i världen på senare tid.
Detta kaffe har söta toner av tropisk frukt som åstadkoms genom en unik bearbetningsmetod som kallas samjäsning med persikor. Olika bryggtekniker resulterar i olika nivåer av sötma, så experimentera gärna och upptäck den som fungerar för dig!
Detta kaffe är rostat på ett sätt som gör det lämpligt för alla bryggmetoder, från espressomaskiner och filterkaffebryggare till enkel bryggning i kopp. Det är lika gott att servera varmt som kallt! Olika verktyg kommer att avslöja olika smaker, så experimentera gärna och utforska den unika smakpaletten hos detta extraordinära kaffe.
Vi är helt säkra på att du kommer att göra det! Vad är det som gör oss så säkra, undrar du? Jo, vanliga kaffespecialiteter kännetecknas vanligtvis av subtila smaker. Även om du hittar vissa noter angivna på förpackningen är de ofta mycket delikata, vilket innebär att vissa människor inte riktigt kan smaka eller identifiera dem. Det här kaffet är dock annorlunda! Smakerna i det har skapats genom en unik bearbetningsmetod som innebär att gröna kaffebönor samjäser med persikor och andra tropiska frukter, så det är fyllt av levande fruktighet. P.S. Varje gång vi brygger en kopp kaffe i vår butik eller på vårt kontor ser vi ett gäng kaffeälskare som rusar mot den och ber om en klunk... Vi längtar efter att du också ska prova den: låt oss veta vad du tycker när du har gjort det!
Joakim september 8, 2024
Smakar bra som filterkaffe eller isbryggt, blir också en bra espresso – så levande och uppfriskande!
Amanda september 1, 2024
Jag har aldrig provat något liknande! Mycket fruktig men inte alls syrlig. Inte säker på om det verkligen är persikor jag smakar, men det är verkligen något liknande. Tack så mycket!
Hanna B. augusti 30, 2024
Man kan känna doften av persikor!
Magnus E. augusti 24, 2024
Har inte provat något liknande tidigare, tack för den här upplevelsen, älskar det verkligen
Karin augusti 5, 2024
Vilken arom! Överträffade alla mina förväntningar, jag är kär😍
Din kommentar
Namn
E-post
Du kan välja vilka cookies du vill att vi ska använda. Vissa av dem är nödvändiga och kan inte stängas av.
Dessa cookies är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera korrekt och kan inte stängas av. De samlar inte in några uppgifter som identifierar användaren.
Dessa cookies gör det möjligt för oss att optimera vår webbplats och se källorna till webbplatsens trafik. Vi använder Google Analytics-plattformen för detta ändamål. De insamlade uppgifterna identifierar inte dig och delas inte med någon tredje part. Om du aktiverar dessa cookies kan du använda vår insticksmodul för livechatt och på så sätt få hjälp av våra konsulter.
Ingen gillar annonser på internet - särskilt inte de som är helt irrelevanta. Dessa cookies gör det möjligt för oss att identifiera dina behov och endast leverera de mest relevanta erbjudandena. Du kommer att se annonser även om du inte aktiverar dessa cookies, men de kommer inte att vara skräddarsydda efter dina behov och intressen.