FEBRUARIS TOPP

INSTRUKTIONER FÖR PRESSOBRYGGARE

##kaffe #pressobryggare

Pressobryggaren är ett traditionellt verktyg för kaffetillverkning. Den är ofta tillverkad av glas och rostfritt stål, vilket gör pannan funktionell och vacker. Pressobryggaren har många namn: fransk press, kaffepress, cafetiere. På svenska är instrumentet emellertid allmänt känt som pressobryggare. Trots sitt namn kommer pressobryggaren faktiskt inte från Frankrike. Det rapporteras att det första patentet för pressobryggaren tillhörde den italienska designern Attilio Caliman.

En pressobryggare är en mycket flexibel metod för kaffebryggning. Den kan göra små portioner för en person eller större mängder kaffe för 4-6 kaffevänner. Dessutom är pressobryggaren mycket enkel att använda – allt du behöver göra är att ta tag i pressobryggaren och göra kaffe. Inget behov av filter eller något annat extra.

Kaffe bryggt i en pressobryggare har en stark smak, en tjock munkänsla och kan vara ganska tung, på vissa sätt till och med sofistikerad. Tack vare metallfiltret extraheras kaffeoljorna från kaffegrutet under bryggningsprocessen. I pressobryggaren betonar aromatiska oljor den subtila smaken av kaffet.

TILLVERKNING

För elegant fransk (eller italiensk) kaffe behöver du följande verktyg:

  • Pressobryggare
  • Kaffebönor enligt ditt val
  • Kaffekvarn
  • Vattenkokare (för att koka vatten)

FAS 1

Fyll vattenkokaren med vatten och koka upp.

FAS 2

När vattnet kokar, fyll en fjärdedel av pressobryggaren med vatten. Sätt tillbaka locket och tryck ner kolven. Skaka försiktigt i 10 sekunder och ta bort vatten. På det här sättet förvärms kaffekannan och kaffet håller sig varmt längre.

Du kan göra samma sak för din kaffekopp 🙂

FAS 3

Välj en något finare än medel malningsnivå för kaffebönor. Naturligtvis kan du också använda förmalet kaffe.

FAS 4

Tillsätt malet kaffe i pressobryggaren och skaka den försiktigt så, att kaffepartiklarna sprids jämnt på bottnet av kannan.

FAS 5

Häll varmt vatten över kaffet. Häll först så mycket, att det malda kaffet blir vått. I det här skedet “blomstrar” kaffesumpen och bildar ett slags lock över sig.

Vänta i 10 sekunder. Under denna tid utvecklas de bästa egenskaperna till kaffet.

FAS 6

Tillsätt nu resten av vattnet. Mängden beror på hur många doser du vill göra. Sätt locket på sin plats och vänta i circa 3 minuter.

FAS 7

Tryck ner filtret så att kaffesumpen pressas till bottnet. Alla kaffepartiklar bör pressas väl till bottnet av kannan.

Nu är kaffet färdigt!

Pressobryggaren är ett av de billigaste och enklaste sätten, att göra gott kaffe. Den enkla designen gör det enkelt, att använda och enkelt att tvätta. För att hitta den bästa smaken måste du naturligtvis vara beredd, att prova många olika saker.