FEBRUARIS TOPP

KOFFEINFRITT KAFFE: BRA ATT VETA

##kofffeinfritt kaffe

Det mest förväntade på morgonen är en varm och aromatisk kopp av kaffe. Den väcker, aktiverar och hjälper att förbera sig för dagens sysslor. Alla kan inte njuta av morgonkaffet p.g.a. koffeinet. Många människor är antingen för känsliga för effekterna av koffein eller har beslutat att ge upp koffein av andra skäl. Lyckligtvis finns det idag flera koffeinfria kaffesorter på marknaden, så även de som har gett upp koffein kan fortsätta, att njuta av kaffe.

Kaffekompisen har också, ett stort urval av koffeinfria kaffebönor. Vi har dock lagt märke till att ordet “koffeinfri”, kan få våra kunder att undra för, att de inte vet exakt, vad det betyder och hur koffeinfritt kaffe skiljer sig från vanligt kaffe. Den här artikeln kommer, att berätta mer om, hur man gör koffeinfritt kaffe och varför det är ett säkert och välsmakande alternativ till vanligt kaffe.

MEN FÖRST …LITE INFORMATION OM KOFFEIN. Koffein är en naturlig ingrediens, som finns i bland annat kaffebönor, teblad och cola nötter. Koffein har en stimulerande effekt som aktiverar  kroppen och själen och påskyndar ämnesomsättningen samt blodcirkulationen. Koffein har visat sig ha flera hälsofördelar. Till exempel kan det hjälpa till att förebygga Alzheimers sjukdom och leversjukdom.

Kaffeininnehållet i kaffe beror på flera faktorer: typen av kaffebönor, graden av rostning och mängden kaffebönor som används för att brygga kaffet. Tabellen nedan visar det genomsnittliga koffeininnehållet i de mest populära kaffedryckerna.

  • Filterkaffe: En av de populäraste kaffebryggnings sätten. En vanlig kopp kaffe (240 ml) innehåller cirka 95-200 mg koffein.
  • Espresso: En dos på 30-50 ml innehåller ca 63 mg koffein.
  • Espressobaserade drycker: Latte, cappuccino, macchiato, Americano – alla dessa är espressobaserade, så mängden koffein förblir densamma – cirka 63 mg.

NÄR LÖNAR SIG DET ATT VÄLJA KOFFEINFRITT KAFFE? Vissa människor är naturligtvis mycket mer känsliga för effekterna av koffein. Detta kallas koffeinöverkänslighet. Många koffeinkänsliga människor älskar smaken av kaffe, och vill gärna njuta av det dagligen, men tål inte biverkningarna av koffein. Med koffeinfritt kaffe kan även kaffeälskare, som är känsliga för koffein börja morgonen på ett säkert sätt med kaffe. Koffeinfritt kaffe har länge försummats i kaffevärlden, men nyligen har försäljningen ökat, och nu står koffeinfritt kaffe för cirka 3% av allt sålt kaffe.

Koffeinfritt kaffe är också det säkraste alternativet för gravida kvinnor, äldre och personer som lider av panikstörning, högt blodtryck, hjärtproblem eller magproblem. Å andra sidan kan koffeinfritt kaffe ibland vara ett bra alternativ, även om du annars skulle kunna njuta kaffe med koffein. Koffeinfritt kaffe är njuts idealiskt sent på eftermiddagen eller på kvällen och orsakar inga sömnproblem som vanligt kaffe. Om du har ett problem med sömn kanske pröva då byta från kvällens sista kaffe till ett koffeinfritt alternativ.

FANTASTISKT ENKELT. Visste du, att koffeinfritt kaffe är exakt likadant, som vanligt kaffe, men att man har tagit bort koffeinet på ett naturligt sätt? Efter behandling innehåller bönorna fortfarande en liten mängd koffein, men mängden koffein är så låg (cirka 0,1%) att det inte orsakar några negativa effekter.

PROCESSEN AV KOFFEIN AVLÄGSNANDE. Avlägsnande av koffein kräver inte nödvändigtvis hårda kemikalier, eftersom koffein är vattenlösligt. Därför kan koffein avlägsnas på ett säkert sätt från bönor enligt följande:

  • Färska kaffebönor löses i vatten och ånga.
  • Koffein avlägsnas med vatten och aktivt kolfilter. Filtren tillåter kaffesmaken att passera, men tar bort allt koffein från vätskan.

Koffeinfritt kaffe tillverkat utan kemikalier smakar lätt och irriterar inte magen.

CAFE LIEGEOIS DELLA NOTTE KAFFEBÖNOR. Vi tar hand om alla våra älskade kaffekompisar. Vårt sortiment innehåller också en mängd koffeinfria alternativ, för kaffeälskare, som är mer känsliga för effekterna av koffein eller som vill minska deras användning av koffein. En av våra bästa koffeinfria produkter, är den lätta och aromatiska Della Notte. Kaffets doft har tecken av mogna bär (hallon och blåbär), som påminner något om ugnsfärsk bärpaj. Fruktigheten betonas också av en nypa stickande kryddighet. Smaken har nyanser av träbark och mossa samt lätt bitterhet. 100% Arabica.

Så låt inte koffein bestämma, får du njuta av kaffe eller inte. Tack vare koffeinfritt kaffe, kan du dricka delikat och aromatiskt kaffe på morgnarna, på jobbet eller på sömniga eftermiddagar, utan att oroa dig för effekterna av koffein. Njut av kaffe!

SNABBMENY